Het perfecte moment voor het gooien van het bruidsboeket

Het gooien van het bruidsboeket is een tijdloze traditie die diep geworteld is in de geschiedenis van bruiloften, vaak ver voorbij de herinneringen van onze grootouders. Voor velen is het niet alleen een hartverwarmend symbool van geluk en voorspoed, maar ook een spannende manier om de volgende gelukkige bruid te vinden. Echter, te midden van al deze opwinding en vreugde rijst de vraag: wanneer is eigenlijk het beste moment om dit ritueel uit te voeren tijdens een bruiloft? Daarop later antwoord. Als eerste, hoe is het bruidsboeket eigenlijk ontstaan?

Oorsprong van het Bruidsboeket

In de Romeinse tijd was het bruidsboeket heel anders dan wat we nu kennen. Het bestond niet uit prachtige bloemen, maar uit knoflook, kruiden en specerijen. Dit boeket had een sterke geur en diende als bescherming tegen kwade geesten. Men geloofde dat het bruidspaar op deze manier beschermd zou zijn tegen alle vormen van kwaad. Als symbool van vruchtbaarheid werd vaak graan aan het boeket toegevoegd.

Evolutie van het Bruidsboeket

Pas in de Victoriaanse tijd werden er bloemen aan het bruidsboeket toegevoegd. Voornamelijk rozen werden gebruikt, maar later begonnen echtparen steeds meer verschillende soorten bloemen te combineren. De betekenis van deze bloemen werd ook steeds belangrijker. Oorspronkelijk koos de bruidegom het boeket uit en gaf het als cadeau aan de bruid op de grote dag. Tegenwoordig stellen koppels vaak samen het bruidsboeket samen, waarbij de nadruk ligt op kleuren en persoonlijke smaak.

Bruidsboeketgooien
Bron: Fleur Stolk Fotografie

Het Gooien van het Bruidsboeket

Een andere oude traditie is het gooien van het bruidsboeket. Lang geleden geloofde men dat slechts een paar uitverkorenen zouden trouwen. Vrouwen deden er alles aan om de bruid aan te raken en een stukje van haar jurk mee te nemen, in de hoop dat dit geluk zou brengen. Om de jurk van de bruid heel te houden, was er ooit een bruid die het boeket gooide om de wanhopige vrouwen af te leiden. Deze vrouwen geloofden dat zij de volgende zouden zijn die zouden trouwen als ze het boeket zouden vangen. Hoewel het gooien van het boeket tegenwoordig minder hectisch verloopt, blijft het een vrolijke traditie die vreugde en verbondenheid symboliseert.

Nu we begrijpen waarom het gooien van het bruidsboeket zo’n geliefde traditie is geworden, laten we eens kijken naar enkele leuke ideeën voor het perfecte moment om dit ritueel uit te voeren tijdens een moderne bruiloft:

  • Na de ceremonie, voor het diner en de receptie: Veel bruiden kiezen ervoor om het bruidsboeket te gooien na de ceremonie, maar vóór het diner en de receptie. Dit zorgt voor een ontspannen sfeer waarin alle gasten nog steeds bij elkaar zijn en de feeststemming nog niet is afgenomen. Bovendien is het een geweldige manier om het diner te beginnen met een dosis opwinding en plezier.
  • Tijdens het feest: Een ander idee is om het bruidsboeket te gooien tijdens het hoogtepunt van de dansvloer. Dit voegt een speels element toe aan de feestvreugde en moedigt alle vrijgezelle gasten aan om mee te doen aan de festiviteiten. Het resultaat? Een hilarische en opwindende scène die nog lang zal worden herinnerd.
  • Tijdens de receptie: Nog een ander moment om het bruidsboeket te gooien is tijdens de receptie, net voordat de hoofdmaaltijd wordt geserveerd. Dit zorgt voor een luchtige en ontspannen sfeer, waarbij alle gasten samenkomen om te genieten van heerlijke hapjes en drankjes. Het gooien van het bruidsboeket op dit moment voegt een speels element toe aan de receptie en zorgt voor een geweldige start van de avond.
  • Bij zonsondergang: Voor een romantische en sfeervolle twist kun je ervoor kiezen om het bruidsboeket te gooien bij zonsondergang. Dit moment, wanneer de lucht getint is met warme kleuren en de ambiance magisch aanvoelt, voegt een extra vleugje romantiek toe aan het gooien van het boeket. Het creëert een onvergetelijke ervaring voor zowel het bruidspaar als de gasten en niet te vergeten hele toffe foto’s!
  • Aan het einde van de avond: Als afsluiting van een onvergetelijke dag kan het bruidsboeket worden gegooid aan het einde van de avond, voordat de laatste dansen worden gedanst en de gasten afscheid nemen. Dit moment van opwinding en anticipatie markeert het einde van de festiviteiten op een hoogtepunt en laat iedereen met een blijvende herinnering aan de bruiloft achter.

Dus, wanneer is nu het beste moment om het bruidsboeket te gooien? Het antwoord is eigenlijk eenvoudig: het is wanneer de bruid zich het meest op haar gemak voelt en wanneer de sfeer het meest opgewonden is. Of het nu direct na de ceremonie is, tijdens de dansvloer of een van de andere tijdstippen, het gooien van het bruidsboeket blijft een prachtige traditie. Het is een hoogtepunt van de viering en een kans voor de bruid om haar geluk te delen met haar vriendinnen en familie. Of je nu gelooft in de oude tradities of gewoon wilt genieten van het plezier van het vangen van het boeket, het gooien van het bruidsboeket blijft een betoverende en vreugdevolle ervaring op bruiloften over de hele wereld. Dus, bereid je voor, positioneer jezelf en wie weet, misschien ben jij wel de volgende gelukkige bruid!

Like en deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Gerelateerde berichten

Is er een DJ beschikbaar op jouw feestdatum?

Klaar voor een feestje?

Check of er een allround DJ beschikbaar is op jouw feestdatum