Stukjes op bruiloft – Creatieve ideeën voor een verrassend stukje

Op zoek naar ideeën en inspiratie voor een stukje op een bruiloft? Dan zit je hier goed!

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Het gelukkige stel wordt door een groep vrienden of familie toegezongen met een zelfgeschreven lied waarvan de tekst vaak net op het randje zit tussen grappig en beledigend. We hebben het hier over stukjes op een bruiloft. Een element dat vaak terugkomt na de receptie of op het trouwfeest.

In dit blog vind je stukjes die wij wel eens voorbij hebben zien komen bij Allround DJ Service en tips van onze trendwatcher. Alles om met een creatief en leuk idee te komen om het bruidspaar positief te verrassen!

Vind het bruidspaar stukjes op de bruiloft leuk?

Stukjes en liedjes op een bruiloft… Soms is het onvermijdbaar. Het ene echtpaar vindt het geweldig terwijl anderen dit gênante gedeelte toch liever overslaan. Ben jij van plan om een stukje voor te bereiden voor de bruiloft van een vriend/vriendin? Zorg dan eerst dat je zeker weet of het stel daar wel op zitten te wachten.

Doe dit door te informeren bij de ceremoniemeester. Deze is vaak prima op de hoogte van de wensen van het bruidspaar en kan je wellicht al een idee geven van wat het bruidspaar wel en niet wilt. Door het aan de ceremoniemeester te vragen voorkom je dat het stukje geen verrassing meer is voor het bruidspaar en kan deze goed passen binnen het draaiboek. Ook kan je zo alvast op weg worden geholpen, bijvoorbeeld als je een microfoon nodig hebt, een instrument in wilt pluggen of groot wilt uitpakken met een confettikanon.

Bruiloft stukjes 1

Een van de redenen waarom stukjes niet altijd gewenst zijn, is omdat wanneer er veel mensen zijn die iets voorbereiden dit de sfeer een beetje teniet kan doen. Denk bijvoorbeeld aan een bruiloft DJ die constant de muziek moet onderbreken om stukjes de ruimte te geven. Dit kan de opbouw van een feest flink verstoren.

Veel bruidsparen kiezen er daarom voor om de stukjes in één blok op te doen, soms in de avond en soms na de receptie. Maar ook dan moeten die stukjes niet te lang zijn om het leuk te houden. Let daar dus alvast op als je iets bedenkt, het hoeft echt geen uur te duren. Probeer vooraf dus eens je stukje uit bij vrienden of familie en kort deze op basis van de reacties in tot een minimum. Vaak houdt je dan het beste over!

Stukjes op een bruiloft – 7 Ideeën ter inspiratie

Staat het bruidspaar in wording te popelen voor wat entertainment op de bruiloft, dan ben je klaar om een stukje voor te bereiden. Hieronder vind je daarvoor de leukste voorbeelden voor stukjes op een bruiloft. Kijk bij het maken van een keuze vooral naar wat jij denkt dat het bruidspaar leuk vindt en kies dan wellicht voor een variatie op onderstaande stukjes.

1. Speel een toneelstuk voor het bruidspaar

Hou je van wat acteerkunst? Dan is dit een leuke. Speel een toneelstukje voor het bruidspaar. Pak een paar mooie herinneringen van het bruidspaar en verwerk deze in een simpel toneelstukje. Probeer de persoonlijkheden extra te benadrukken. Denk bijvoorbeeld aan het moment van het huwelijksaanzoek en fantaseer over hoe dat is gegaan. Of acteer het moment dat ze elkaar ontmoetten of verliefd werden. Stuk voor stuk momenten die jij met het toneelstukje lekker aan kunt dikken.

Vergeet hierbij ook zeker niet wat leuke attributen, creativiteit en humor. Ontmoetten ze elkaar bijvoorbeeld in Mexico, kom dan met een sombrero aanzetten. Was het huwelijksaanzoek op het strand, speel het dan na in je zwembroek. Realisme is hier niet zo belangrijk, humor wel! En daarbij heb je hier geen acteertalent voor nodig, maar vooral veel bluf. Uiteraard is het leuk als je hier een aantal andere gasten bij kan betrekken, dit vergroot alleen maar het verrassingseffect.

Bedenk hierbij ook of je nog iets extra’s nodig hebt zoals een microfoon of achtergrond muziek om de sfeer te zetten. Communiceer dit altijd even met de ceremoniemeester of bruiloft DJ.

Toneelstuk bruiloft idee

2. Schud de bruiloft wakker met een flashmob

Oké deze is alleen bedoelt voor mensen met een beetje organisatietalent. Een flashmob houdt in dat je uit het niets met een groep eenzelfde dansje uitvoert in de ruimte. Dat is tof, maar alleen leuk als de rest en met name het bruidspaar hier nog niets vanaf weet. Dan is het verrassingseffect tenslotte het grootst!

Probeer het dansje voor de flashmob simpel te houden en kijk of je iets kunt kiezen dat echt bij het bruidspaar past. Vergeet ook niet om je plannen goed af te stemmen met de ceremoniemeester, zo voorkom je dat je zelf voor verassingen komt te staan.

Bij de voorbereiding van een flashmob kan het helpen om het dansje op video op te nemen en deze te delen met de participanten zodat ze alvast kunnen oefenen. Verder zijn in een flashmob op de bruiloft ook attributen erg handig om te zien wie er meedoet en wie niet, iets simpels als een Hawaii ketting volstaat dan al.

Bruiloft flashmob

3. Maak een eigen gastenboek op de bruiloft

Laat een videograaf tijdens de bruiloft de gasten een verhaaltje vertellen over het bruidspaar of hun wens naar het bruidspaar uitspreken. Zo ontstaat er uiteindelijk een mooi gastenboek wat je tijdens het feest kan afspelen voor alle gasten. Leuk is dat iedereen aan dit stukje kan bijdragen en dat het natuurlijk niet bij de bruiloft zelf blijft. Ook na de bruiloft kan het bruidspaar hier nog van nagenieten.

Uiteraard kan je zo’n gastenboek ook op papieren versie doen, alleen kan dan het punt ontstaan dat een bruidspaar zelf al een papieren gastenboek heeft geregeld.

Bruiloft gastenboek

4. Maak een lied met een persoonlijke tekst voor het bruidspaar

Deze optie is vast al een keer in je gedachten langsgekomen. Je schijft een persoonlijke tekst over het bruidspaar en verwerkt er wat hilarische en ongemakkelijke momenten in. Vraag voor de tekst ook zeker de familie, vrienden of sportclub van het bruidspaar om wat tips. Samen kom je vast en zeker op genoeg hilarische momenten om er een uur mee te vullen. Je pakt de beste momenten eruit, zorgt dat het rijmt en voilá, een nieuwe hitsong!

Zorg dat het liedje op de bruiloft goed verstaanbaar is door in ieder geval een microfoon te gebruiken. Anders heb je de tekst voor niets geschreven. Een andere optie is om de gasten de tekst op papier te geven zodat iedereen mee kan zingen. Doe dit dan wel op een bekende melodie van een liedje zodat het voor de gasten op de bruiloft duidelijk is en niemand uit de toon valt. Wellicht kan je wat inspiratie halen uit deze liedjes voor de openingsdans ;).

Een alternatief voor een liedje is een simpel ABC-tje. Oftewel, iedere letter van het alphabet gebruiken om iets over het bruidspaar te zeggen. Onze ervaring is wel dat dit cliché wellicht te vaak voorbij is gekomen.

Liedje stukje bruiloft

5. Haar schoen, zijn schoen

Je vraagt het bruidspaar om de schoenen uit te trekken. Beiden nemen één schoen van zichzelf en één schoen van de ander in de hand. Het bruidspaar staat of zit met de rug naar elkaar toe. Nu is het aan jou om uitspraken te gooien. Dingen als ‘Wie maakt het vaakst schoon thuis?’ of ‘Wie is het meest een familiemens?’. De bruid en bruidegom moeten dan de schoen omhoog houden van wie ze vinden dat de vraag of de stelling er het meest op aansluit. Erg grappig, zeker wanneer ze allebei iets anders vinden. Om je hiermee wat op weg te helpen kan je wellicht wat met onderstaande vragen:

 • Wie betaalde op de eerste date?
 • Wie was als eerste verliefd?
 • Wie is het meest romantisch?
 • Wie kan het beste autorijden?
 • Wie heeft de grootste kans om onder een boete uit te komen?
 • Wie is er beter in bed?
 • Wie kan het beste koken?
 • Wie snurkt het hardst?
 • Wie wint de meeste discussies?
 • Wie komt er het vaakst te laat?
 • Wie doet het vaakst de afwas?

Houdt er rekening mee dat dit erg leuk is, maar niet te lang moet duren. Met vijftien vragen zit je goed, maar bij meer vragen moet je je wel gaan afvragen hoe leuk dat nog is. Uiteraard kan je buiten bovenstaande vragen zelf kijken of er nog persoonlijke dingen zijn, die kenmerkend zijn aan het bruidspaar, die leuk zijn om te vragen.

Haar schoen zijn schoen stukje bruiloft

6. Maak een eigen trouwkrant

Voor wie een stukje wil dat je van tevoren helemaal kan regelen, is een trouwkrant ideaal. Dit is een dun magazine gevuld met verhalen en foto’s die betrekking hebben op het bruidspaar.

Om de trouwkrant leuk te vullen, kan je vooraf naar alle gasten een mailtje sturen met vragen of ideeën. Zo krijg je een originele trouwkrant die het bruidspaar geheid met liefde in ontvangst neemt. Leuk is als je de krant ook als zodanig kunt designen dat het eruit ziet als een editie van een Nederlandse krant. Bedenk je vooraf of je de krant alleen aan het bruidspaar wilt geven of ook aan alle gasten.

Trouwkrant

7. De trouwquiz met vragen

Verzamel zoveel mogelijk info als je maar kan over het bruidspaar en zet een quiz in elkaar. Hierin heb je heel veel opties. Je kan een quiz maken voor de gasten of voor het bruidspaar, maar je kan er ook voor kiezen om twee teams te maken. Een quiz is ook leuk om te combineren met wat kleine toneelstukjes, denk aan ‘Hoe loopt dit verhaal af?’ of ‘Wat gebeurde er toen?’

De quiz kan je maken met een programma als Kahoot. Dit hebben wij al eens voorbij zien komen, maar daarvoor heb je dan wel een scherm nodig. De ervaring leert echter wel dat een ouderwetse quiz met een quizmaster die de punten bijhoud leuker is dan eentje waarbij iedereen via zijn of haar mobiel een antwoord geeft. Zeker als het een unplugged wedding betreft.

Bruiloft quiz

Het leukste stukje op een bruiloft

Tot zover de ideeën voor stukjes op een bruiloft. Het leukste stukje op een bruiloft is er eentje die aansluit op het bruidspaar. Bedenk je altijd dat een stukje niet te lang hoeft te zijn en dat het het bruidspaar is die het leuk moet vinden. Je hoeft hier niet de show te stelen maar kan met een stukje zeker wat entertainment bieden.

Sommige stukjes die wij als allround DJ’s voorbij hebben zien komen waren wat grof. Dan werden er foto’s gebruikt van de bruidegom die misselijk naast het toilet zat op het vrijgezellenfeest. De geschokte gezichten van familie toonden dat dit wellicht wat teveel was voor op de bruiloft. Hoewel wij wel houden van wat stevige humor is het dus goed om bij stukjes op de bruiloft altijd even te bedenken hoe het bruidspaar hierop zal reageren.

Succes en vooral veel plezier met jouw stukje voor de bruiloft!

Like en deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Gerelateerde berichten

Is er een DJ beschikbaar op jouw feestdatum?

Klaar voor een feestje?

Check of er een allround DJ beschikbaar is op jouw feestdatum