Openingsdans bruiloft – Top 50 liedjes + Tips

Op zoek naar tips en liedjes voor de openingsdans? Dan zit je hier goed!

Jullie gaan trouwen en willen tijdens het trouwfeest de avond openen met een eerste dans. Een liedje kiezen voor de openingsdans is echter niet zomaar iets. Het is de opening van het trouwfeest en daarna mag er door alle gasten gedanst worden!

Het is dan natuurlijk wel zo fijn als de openingsdans dit uitstraalt. Of het nu gaat om een romantisch nummer voor de eerste dans of dat het van jullie best wel iets losser mag; een goede keuze maakt het voor jullie gemakkelijk om er plezier in te hebben en het feest los te krijgen.

Vandaar dat je in dit blog de 50 beste liedjes voor de openingsdans vind volgens Allround DJ Service. Dat zijn de liedjes die wij zelf vaker voorbij horen komen en een aantal liedjes van de trend watchers! De lijst is in 2023 samengesteld. Daarbij vind je hier tal van tips om na de openingsdans iedereen aan het dansen te krijgen, wat de alternatieven zijn voor de openingsdans en wat je kan doen met een openingsdans mix.

Hoe kies je een liedje voor jullie openingsdans?

Een goed liedje kiezen is zo makkelijk nog niet. En vaak is dit niet omdat alle muziek stom is, maar vooral omdat er zoveel muziek is die goed is. Daarom is het des te belangrijker om een liedje te kiezen dat erg persoonlijk is en dicht bij jullie staat. Een van de tips van ons als bruiloft DJ’s is om niet te beginnen aan een ballroom dans als jullie daar eigenlijk een hekel aan hebben. Het is jullie bruiloft en dus mogen jullie bepalen wat een goede openingsdans inhoudt en welke liedje daarbij past.

Openingsdans trouwen

Ook belangrijk om daarbij te vermelden is dat gasten het merken wanneer de openingsdans voor jullie natuurlijk en leuk aanvoelt en je daarmee dus al gelijk de sfeer zet voor de avond. Pas als jullie je er comfortabel bij voelen spat de romantiek ervan af. Dus misschien hebben jullie wel een liedje gehoord op de radio dat jullie altijd meezingen samen. Wellicht is dat dan het liedje dat je doorgeeft aan de bruiloft DJ voor de eerste dans.

De 50 populairste liedjes voor de openingsdans

Hoe lekker is het om alvast bij die bijzondere dag weg te dromen. Daarom en ter inspiratie hebben we een top 50 gemaakt van de leukste trouwliedjes. Deze nummers zijn geschikt voor de eerste dans en de meeste hebben we al eens voorbij zien komen. De rest is samengesteld door onze trendwatcher.

Dit is de lijst van de 50 beste trouwliedjes van 2023. Beluister de playlist in Spotify of scroll iets verder naar onder voor de Youtube linkjes. Of je nu een ballad zoekt of wat meer vibe, ze staan er allemaal tussen!

 1. Bryan Adams – (Everything I Do) I Do It For You

 2. John Legend – All of Me

 3. Lonestar – Amazed

 4. Kelly Clarkson – A Moment Like This

 5. Ed Sheeran – Thinking out Loud

 6. The Goo Goo Dolls – Iris

 7. Elton John – Can You Feel The Love Tonight

 8. Savage Garden – Truly Madly Deeply

 9. Leona Lewis – Run

 10. Shania Twain, Bryan White – From This Moment On

 11. Elton John – Your Song

 12. James Arthur – Say You Won’t Let Go

 13. Ed Sheeran – Perfect

 14. Adele – Make You Feel My Love

 15. James Morrison – You Make It Real

 16. Ellie Goulding – Your Song

 17. Michael Bublé – Everything

 18. Enrique Iglesias – Hero

 19. Bruno Mars – Marry You

 20. Jason Mraz – I’m Yours

 21. Racoon – Love You More

 22. Aerosmith – I Don’t Want to Miss a Thing

 23. Elvis Presley – Can’t Help Falling in Love

 24. Claudia De Breij – Mag Ik Dan Bij Jou

 25. Gavin James – The Book of Love

 26. Sam Smith – Stay With Me

 27. Jason Mraz – I Won’t Give Up

 28. Snow Patrol – Chasing Cars

 29. Bruno Mars – Just the Way You Are

 30. Ronan Keating – When You Say Nothing At All

 31. Prince – Purple Rain

 32. Prince – Kiss

 33. George Michael – Faith

 34. Mazzy Star – Fade Into You

 35. Queen – Don’t Stop Me Now

 36. The Cure – Friday I’m In Love

 37. Little Big Town – Next To You

 38. Arctic Monkeys – Baby I’m Yours

 39. Florence + The Machine – You’ve Got The Love

 40. Coldplay – A Sky Full of Stars

 41. Justin Bieber – Anyone

 42. PJ Morton – How Deep Is Your Love

 43. Raheem DeVaughn – Guess Who Loves You More

 44. Harry Styles – Adore You

 45. Allen Stone – Consider Me

 46. Michael Jackson – The Lady in My Life

 47. Bryan Adams – When You Love Someone

 48. Westlife – I Wanna Grow Old with You

 49. Morten Harket – Can’t Take My Eyes off You

 50. Whitney Houston – I Will Always Love You

Voorgemixte openingsdans

Jullie kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om de openingsdans anders aan te pakken. Zijn jullie bijvoorbeeld niet echte schuivelaars, probeer dan eens aan de bruiloft DJ te vragen of hij/zij de openingsdans wilt mixen met een wat meer uptempo nummer.

Met een voorgemixte openingsdans mix je bijvoorbeeld een rustig nummer over in wat bekendere swingers. Op die manier krijgt de openingsdans meer dynamiek. Zeker ook wanneer jullie niet echte dansers zijn kan dit helpen om tóch te gaan dansen en de gasten mee te krijgen.

Om je een idee te geven van hoe zo’n openingsdans mix eruit ziet; onderstaande filmpje is een voorbeeld van een bruiloft waar wij hebben gedraaid en tevens ook een mixje dat wij zelf hebben gemaakt. Wij kunnen deze mixjes maken voor iedereen die bij ons een DJ show boekt.

Danslessen openingsdans

Het is niet ongewoon dat bruidsparen danslessen volgen voor de openingsdans. Zeker voor een meer ingewikkelde dans als bijvoorbeeld een Engelse wals is een dansleraar erg handig. Hij of zij kan jullie dan enorm helpen met de technieken en uitstraling.

Ook helpt een dansleraar jullie met het ontwerpen van de dans en kan deze jullie wensen omzetten in de dans waar jullie van dromen. Het is tenslotte jullie verhaal dat met de dans verteld wordt en om het zelf leuk te vinden moet het ook echt bij jullie zelf passen.

Wanneer je danslessen gaat volgen kan je het beste uitgaan van 6 tot 12 weken voorbereiding als je één keer per week langskomt bij de dansschool. Hierbij is het vooral ook van belang dat jullie het leuk vinden om samen te leren dansen, dat op zichzelf maakt het vaak de moeite waard.

Iedereen aan het dansen ná de openingsdans

Na de openingsdans wil je natuurlijk niet dat er een onaangename stilte valt op het feest. Bespreek daarom vooraf met de DJ wat voor muziek hij of zij op de openingsdans laat volgen. Bedenk een echte party starter. Afhankelijk van jouw gasten kan dit van alles zijn, maar de voorbeelden hieronder vinden wij vaak goed passen.

I Gotta Feeling – Black Eyed Peas – Wil je dat iedereen op je trouwfeest voelt dat dit een mooie avond gaat worden? Draai dan zeker deze mega hit, leuk voor jong en oud.

Dancing Queen – ABBA – Voor alle danskoninginnen op het feest: Laat maar zien wat je kan! Dit nummer geeft altijd een goede sfeer op de dansvloer.

Shape of You – Ed Sheeran – Dit nummer heb je inmiddels waarschijnlijk al veel te vaak gehoord. Maar wees even eerlijk tegen jezelf, als je het nu aan zou zetten, zou je nog steeds willen dansen. En precies daarom werkt dit nummer ook geweldig op elk trouwfeest.

Single Ladies – Beyoncé – Jullie hebben elkaar gevonden, maar er zullen vast nog wel wat single meiden rondlopen op jullie trouwfeest. Geef ze wat erkenning door dit nummer te draaien en je zal bedankt worden met uitbundige dansmoves.

Volle dansvloer na de openingsdans

Hey Ya! – OutKast – Met dit vrolijke nummer krijg je niet alleen iedereen op de dansvloer, ze zullen ook allemaal een lach op hun gezicht krijgen door de vibe van dit nummer.

Blame It On The Boogie – The Jacksons – Dit is een goed nummer om de zaal een beetje lost te krijgen aan het begin van de avond. Er zullen stiekem al wat voetjes op en neer gaan als je deze op zet.

La Bamba – Los Lobos – Als je dit swingende nummer hoort moet je wel dansen!

Casanova – Ultimate Kaos – Dit is een geweldige hit op zichzelf, maar ook zeker goed geremixt tot een moombahton nummer door Naffz. Met deze remix zal je jong en oud naar de dansvloer halen.

Er zijn genoeg liedjes om na de openingsdans iedereen de dansvloer op te krijgen en er een feestje van te maken. En als je echt groot uit wilt pakken kan je zelfs een confettikanon of sparkulars overwegen voor dit moment. Of stem iets af met het bruiloft entertainment.

Alternatieven voor de openingsdans

Niet iedereen is in voor een openingsdans, maar gelukkig is dat ook niet per se nodig. Er zijn meer manieren om het trouwfeest goed te starten. Zie het als alternatieven voor de openingsdans.

1. Live muziek

Vraag een band, artiest of saxofonist om een liedje te spelen om het feest te openen en daarmee iedereen op de dansvloer te vragen. Kunnen jullie gelijk met de hele familie dansen.

2. Koppel dans

Vraag alle koppels op het feest om op de dansvloer te komen. Dat is eigenlijk ook een openingsdans, maar dan met zijn allen!

3. Champagne speech

Houdt een korte speech en bedank de gasten voor hun aanwezigheid. Wil je dit niet zelf doen? Dan kun je het altijd aan de ceremoniemeester vragen. Vervolgens ontkurken jullie een fles champagne en proosten jullie op het feest.

Conclusie openingsdans liedjes en tips

Het belangrijkste aan de start van jullie trouwfeest met de openingsdans is dat het iets is wat bij jullie past. Jullie hoeven zeker geen toneelstuk op te zetten, dus zorg er vooral voor dat jullie er plezier in hebben en het leuk vinden. Dan komt die volle dansvloer vanzelf wel.

En als laatste tip; kijk ook eens hoe je een unplugged bruiloft kan realiseren. Zodat je niet bij de openingsdans omringt wordt door telefoons, maar het écht een intiem moment wordt met alle gasten.

Als jullie bij het maken van de openingsdans wat hulp zoeken voor bijvoorbeeld een mixje of ingekorte versie van een liedje, dan kan je altijd bij onze bruiloft DJ terecht, succes!

Like en deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Gerelateerde berichten

Is er een DJ beschikbaar op jouw feestdatum?

Klaar voor een feestje?

Check of er een allround DJ beschikbaar is op jouw feestdatum