Bruiloft DJ – Kosten, muziek en werkwijze

Jullie gaan trouwen en dus ben je op zoek naar een bruiloft DJ. Maar zo’n bruiloft DJ, wat doet die eigenlijk en hoe gaat die te werk? In dit blog gaan we in op ‘de bruiloft DJ’. Zelf zijn wij Allround DJ Service en weten we met honderden bruiloften ervaring waarschijnlijk genoeg om jou wat verder op weg te helpen.

We gaan het hebben over de kosten van een bruiloft DJ, waar je jouw bruiloft DJ kunt vinden, wat voor muziek er op bruiloften wordt gedraaid en hoe het zit met onderdelen als de openingsdans, verzoekjes en de afsluiting van een trouwfeest.

Goed om te weten alvast is dat er in Nederland meer dan 1500 bruiloft DJ’s staan ingeschreven. Keuze is er dus voldoende, maar dat is ook gelijk wat een goede keuze moeilijk maakt. Het is best een opgave om de beste te vinden voor jouw bruiloft, maar dit blog zal je daar zeker bij helpen!

Wat doet een bruiloft DJ?

Je hebt vast wel eens van de bekende DJ’s gehoord, Nederland staat er immers bekend om. Denk maar eens aan DJ’s als Martin Garrix, Tiesto, Armin van Buuren of Afrojack. Deze en nog tal van andere bekende DJ’s komen uit Nederland, maar tenzij je heel veel geld hebt of goede connecties zijn dit niet de DJ’s die draaien op jouw bruiloft.

Want waar bekende DJ’s vaak muziek van zichzelf draaien om grote menigten te entertainen, is de bruiloft DJ er eentje die meer op jouw wensen inspeelt. En dat is dan ook gelijk het grote verschil tussen bekende DJ’s en bruiloft DJ’s. Bruiloft DJ’s draaien vaak allround om zo het grootste gedeelte van jouw gasten een leuke avond te bezorgen.

Het is niet voor niets dat de gemiddelde bruiloft DJ een allround DJ is. Dit heeft alles te maken met het publiek van jouw bruiloft. Er is immers een grote kans dat dit niet alleen uit twintigers bestaat, maar je eerder een mengelmoes hebt van jong tot oud.

Uiteraard betekent dit niet dat de muziek oubollig moet zijn. Integendeel. Maar een allround DJ zal er alles aan doen om iedereen een leuke avond te bezorgen en dit gaat nou eenmaal makkelijker met een brede muziekkeuze en een afstemming op basis van jullie wensen als bruidspaar.

Een andere reden waarom bruiloft DJ’s vaak allround muziek draaien is omdat dit tegenwoordig simpelweg mogelijk is. Vroeger had je als allround DJ flinke platenkoffers mee moeten sjouwen om een publiek allround te entertainen. Tegenwoordig heb je als allround DJ toegang tot vrijwel alle muziek. Je bent dus niet meer beperkt tot een enkel genre. En waarschijnlijk is dat waarom ook jij een allround DJ wilt.

Verzoekjes aan de bruiloft DJ

Wist je dat wij als allround DJ’s vaak 25.000 liedjes op zak hebben? De kans dat jouw favoriete song daartussen staat is enorm groot en kan dus altijd spontaan worden gedraaid! Daarbij zullen veel DJ’s jou vooraf vragen welke muziek je tof vindt zodat deze zeker weet dat die jouw muziek bij heeft.

En mocht er dan toch iets niet in huis zijn, dan kunnen we dit altijd nog downloaden. Bij Allround DJ Service hebben we zelfs altijd een mobiele hotspot bij voor het geval dat. Dit is altijd handig wanneer er wat later op de avond zo’n verzoekje komt ‘van vroeger’. Een liedje dat veel voor jullie en de gasten betekent, maar waar je vooraf nog niet aan had gedacht.

Alles om onderstaande plaatje te voorkomen ;).

Bruiloft dj verzoekjes

Muziek van de bruiloft DJ

De muziek die een bruiloft DJ draait is dus allround. Hij of zij draait naar de wensen die jullie hebben voor het trouwfeest. Maar voor veel trouwfeesten zijn er enkele dingen die altijd voorbijkomen. Zo is de opbouw van veel trouwfeesten hetzelfde.

Aan het begin van de avond is er waarschijnlijk tijd voor een inloop. Vaak wordt hier ongeveer anderhalf uur voor gerekend gezien niet alle gasten op tijd zijn (helaas…).

Vervolgens is het een mooi moment om de avond te openen. Afhankelijk van jullie wensen kan dit met de openingsdans of op een andere manier zoals een champagne speech of koppeldans. In ieder geval mogen mensen nu de dansvloer op!

De muziek wijzigt nu van de achtergrond, naar de voorgrond. We gaan van wat rustige muziek waarschijnlijk naar wat meer upbeat. Het feest barst los en de leukste hits zorgen voor een volle dansvloer.

Bruiloft dj feest

Op dit moment komen voor de DJ ook vaak de meeste verzoekjes binnen. De sfeer zit er goed in en veel allround DJ’s kiezen ervoor om hier steeds van genre te wisselen om het tempo erin te houden. Al is dit natuurlijk volledig afhankelijk van jullie wensen. Maar over het algemeen kan je een mix van disco, feesttent, Nederlandstalig, house en salsa verwachten.

Wanneer het feest richting het einde loopt bouwt de muziek vaak nog wat verder op en (nogmaals op basis van jullie wensen) is er wat ruimte voor happy hardcore, hardstijl of stevige après-ski.

Helemaal aan het einde zien we dat het leuk is om met een gezamenlijk liedje af te sluiten. Het liefst als het merendeel van de gasten er nog is om zo een magisch moment voor de afsluiting van jullie bruiloft te hebben. Vaak is dit een liedje dat iedereen kent en dat lekker kan worden meegezongen. En het is een beetje cliché, maar veelal gebeurt dat in een grote kring en staat het bruidspaar in het midden. Kippenvel!

Om je een idee te geven wat voor muziek de bruiloft DJ hier vaak voor gebruikt vindt je hieronder een top 5 per onderdeel van de avond. Natuurlijk is dit niet te standaardiseren en zal iedere bruiloft DJ hier zelf op improviseren, maar zeker is wel dat onderstaande liedjes vaak voorbij komen.

Top 5 populairste liedjes voor de openingsdans

1. Voorgemixte openingsdans
2. Bryan Adams – I Do It For You
3. John Legend – All Of Me
4. Kelly Clarkson – A Moment Like This
5. Ed Sheeran – Thinking Out Loud

> Bekijk de populairste liedjes voor de openingsdans

Top 5 upbeat liedjes voor het trouwfeest

1. Bruno Mars – Uptown Funk
2. Village People – Y.M.C.A.
3. Avicii – Wake Me Up
4. Grease Megamix
5. Earth, Wind & Fire – September

Top 5 populairste liedjes voor de afsluiting van het trouwfeest

1. Guus Meeuwis – Het Is Een Nacht
2. Gerry and the Pacemakers – You’ll Never Walk Alone
3. Andre Hazes – Hoogste Tijd
4. Het Feestteam – Nog 3 Minuten
5. Rene Froger – You’ve Got A Friend

> Bekijk alle manieren om een trouwfeest succesvol af te sluiten

Apparatuur bruiloft DJ

Afhankelijk van wat er al aanwezig is op de trouw locatie moet de bruiloft DJ natuurlijk ook het een en ander zelf meenemen qua licht- en geluidstechniek. Met alleen muziek kom je er namelijk niet. De DJ heeft ook een draaitafel nodig via waar hij of zij de muziek kan afspelen en door elkaar kan mixen. In bijna alle gevallen neemt de bruiloft DJ dit zelf mee.

In ons geval ziet een volledige DJ show er vaak zo uit…

Deluxe dj show prijs klein2

Buiten de draaitafel is het ook vaak de situatie dat de bruiloft DJ zijn eigen geluid meeneemt. Soms is het geluid al op de locatie aanwezig, maar zo niet dan zal de bruiloft DJ speakers meenemen voor het trouwfeest. Ook worden er in veel gevallen lichten meegenomen.

Zelf vinden wij het ook altijd het fijnst om op onze eigen apparatuur te draaien. Dan weten we zeker dat alles werkt hoe dat zou moeten. En qua verlichting weten we dan ook zeker dat het voldoende is. Je wilt natuurlijk niet hebben dat de ruimte eruit ziet als een saai theehuis en verlichting kan daarbij een groot verschil maken.

Maar hier stopt de lijst nog niet. Oké we hebben dus licht, geluid, muziek, de draaitafel en de allround DJ zelf. Maar er zijn vaak nog hele lijsten met extra’s die je bij een bruiloft DJ kunt boeken om jouw feest naar een hoger level te tillen. Om je een idee te geven van wat dit kan zijn:

En deze lijst is waarschijnlijk nog hartstikke incompleet. Er is dus erg veel mogelijk en het zal vooral afhangen van jullie wensen wat het wordt.

Al is er natuurlijk ook nog iets anders om rekening mee te houden voor jullie bruiloft DJ. Het budget. Hoeveel geld hebben jullie eigenlijk te besteden voor al deze specials en wat gaat dat zoal kosten. Laten we dat in het stukje hieronder bespreken; de kosten van de bruiloft DJ.

Kosten bruiloft DJ

Wat de bruiloft DJ meeneemt bepaalt voor een groot gedeelte de prijs. Een grote uitgebreide show is dan ook duurder dan slechts een DJ met twee speakers. Maar er zijn meerdere factoren die de prijs van een bruiloft DJ bepalen en daar wil ik hier graag even op in gaan.

Daarnaar gekeken zal je zien dat de kosten voor de bruiloft DJ zo tussen de €500,- en €2000,- liggen en dat wat je gemiddeld kwijt bent voor een bruiloft DJ waarschijnlijk €1000,- is. 

Factoren die meespelen in de prijs van een bruiloft DJ zijn:

  1. Is het trouwfeest in de zomer of winter? Het hoogseizoen voor de bruiloft DJ is in mei, juni, juli en september. In deze maanden heeft de bruiloft DJ het waarschijnlijk erg druk en hierdoor zijn de prijzen in deze periode hoger.
  2. Is het trouwfeest doordeweeks of in het weekend? Feesten vinden voor 90% plaats op vrijdag en zaterdag. Deze dagen zit een bruiloft DJ dus sneller vol. Prijzen doordeweeks zijn daardoor vaak tot een kwart goedkoper.
  3. Hoeveel gasten komen er op het trouwfeest? Als de bruiloft DJ licht en geluid mee moet nemen is het aantal gasten belangrijk. Afhankelijk van het aantal gasten is er namelijk meer of minder geluid nodig. Het gemiddelde trouwfeest heeft +-100 gasten.
  4. Hoelang duurt het trouwfeest? Veel bruiloft DJ’s rekenen pakketprijzen. Deze pakketten zijn in bijna alle gevallen gebaseerd op een feest dat 4 uur duurt. Duurt jullie trouwfeest langer, dan komen daar dus kosten voor bij.

Stel dat jullie trouwfeest in het hoogseizoen is in het weekend. Jullie verwachten 120 gasten en het feest duurt 4 uur. De kosten voor de bruiloft DJ zijn dan gemiddeld €1000,-.

Wanneer je besluit om meer extra’s te boeken bij een bruiloft DJ zoals een photobooth, vraag dan altijd of je een combi korting kunt krijgen, veelal is dit wel mogelijk!

Werkwijze bruiloft DJ

Afhankelijk van waar je jouw bruiloft DJ boekt, is er een andere werkwijze. Daarom zal ik in dit onderdeel vooral uitleggen wat wij zelf (Allround DJ Service) als werkwijze hebben met onze bruidsparen.

Als eerste stap in het proces vraag je een vrijblijvende offerte aan

Vervolgens versturen wij een indicatie van de prijs in de vorm van een offerte speciaal voor jullie bruiloft. Hiermee wordt ook direct de datum geregistreerd. 

Als de offerte aansluit op de wensen nemen wij telefonisch contact op om het een en ander af te stemmen. We bespreken de muzikale wensen, de locatie en maken een account aan binnen onze DJ portal waar jij verzoekjes in kunt vullen en details zoals het telefoonnummer van de ceremoniemeester. Ook gaan we in op details rond de openingsdans (als jullie die hebben) en kunnen op basis daarvan eventueel een gratis mixje maken.

In de maand voor het trouwfeest stemmen wij met de locatie af wat er allemaal kan qua licht en geluid en of er eventuele restricties zijn. We gaan in op dingen als stroomgroepen en technische details, hier hoef jij dus zelf niets voor te doen.

Intern maken we de DJ planning en zorgen we voor de DJ die het beste aansluit op jullie wensen. Een week voor de bruiloft neemt de DJ zelf persoonlijk contact met jullie op om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten. Zo weten we zeker dat we niets over het hoofd zien.

Bruiloft dj wat je moet weten 1

Vervolgens is er het feest! Wij zijn anderhalf uur van tevoren aanwezig en bouwen zelfstandig de DJ show op. Jullie horen de gewenste muziek en de dansvloer stroomt vol. Feesten maar!

Achteraf evalueren we het trouwfeest en horen we graag dat alles volledig naar wens was en jullie de avond van je leven hebben gehad.

Veel bruiloft DJ’s zullen een vergelijkbare werkwijze hebben als deze. Goed om te weten dus als je klaar bent om een DJ te boeken :).

Bruiloft DJ huren

Het huren van een goede bruiloft DJ is nog best een opgave. Althans het begint natuurlijk bij het vinden van een de DJ zelf. Wanneer je er een zoekt die enorm goedkoop is, dan kan je het beste kijken op een platform als Marktplaats. Houd er dan wel rekening mee dat je waarschijnlijk op de kwaliteit inlevert.

Als je op zoek bent naar de echte professionals dan is een plek als Google of de trouwbeurs geschikt voor het vinden van een bruiloft DJ. Of kijk eens bij andere bruiloften, misschien is er wel een DJ die jullie via via kunnen regelen.

Een andere plek om een bruiloft DJ te vinden is hier, bij ons! Bij Allround DJ Service draaien we al jarenlang op bruiloften en weten we precies hoe we van jullie trouwfeest een onvergetelijk succes maken. Om met ons in contact te komen, kun je het beste een vrijblijvende offerte aanvragen, wij kijken ernaar uit.

Tot zover dit blog over de bruiloft DJ. Hopelijk begrijp je nu beter wat die zoal doet en ben je klaar voor het trouwfeest!

Like en deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Gerelateerde berichten

Bruiloft checklist

De ultieme bruiloft checklist

De ultieme bruiloft checklist Gefeliciteerd met jullie verloving! In wat een onwijs leuke periode zijn jullie beland, maar misschien ook wel een heel stressvolle periode

Is er een DJ beschikbaar op jouw feestdatum?

Klaar voor een feestje?

Check of er een allround DJ beschikbaar is op jouw feestdatum