Verlichte dansvloer – Prijzen, aantal vierkante meters en soorten

Een verlichte dansvloer huren? Dat is niet alleen maar leuk voor een jaren 80 disco feest!

Je geeft een feest en wilt dat de voetjes van de vloer gaan. Behalve super goede muziek van een leuke DJ, denk je ook aan een verlichte dansvloer. Je kan veel met verlichting doen op je feest, maar wij als DJ’s zien vaak dat een verlichte dansvloer toch het makkelijkst mensen aantrekt om een paar pasjes te wagen. Het creëert gelijk duidelijkheid over waar er gedanst mag worden en is zeker niet alleen geschikt voor specifieke themafeesten zoals disco.

Tegenwoordig zijn er tal van verlichte dansvloeren beschikbaar. Om te voorkomen dat jij door de lampjes de dansvloer niet meer ziet, helpen we je graag een handje. In dit blog lees je welke verschillende verlichte dansvloeren er zijn, hoe groot deze moet zijn en wat ze kosten. Zo zorg jij ervoor dat een verlichte dansvloer een leuk idee is voor jouw verjaardagsfeest of de perfecte invulling bij de organisatie van een bedrijfsfeest.

Zoveel vierkante meter verlichte dansvloer heb je nodig

De prijzen die je online tegenkomt voor het huren van een verlichte dansvloer verschillen nogal eens. Wat echter wel bijna overal het geval is, is dat je de vloer per vierkante meter huurt. Natuurlijk heb je aan één vierkante meter niet genoeg en wil je een grotere dansvloer hebben. Ga ervan uit dat je bij de meeste verhuurbedrijven sowieso niet onder de negen vierkante meter kunt huren. Dit omdat zij toch voor jou op en neer moeten rijden en het anders wat irreëel wordt. Dit formaat komt overeen met dat van een kleine partytent (3×3 meter).

De grote van jouw dansvloer berekenen is gelukkig erg eenvoudig. De belangrijkste indicatie is het aantal gasten dat je op de dansvloer verwacht. Veelal bereken je de dansvloer op basis van de helft van het totaal aantal gasten (tenzij je echt heel swingende vrienden hebt). In het staatje hieronder zie je het benodigde aantal vierkante meters op basis van het aantal dansende gasten.

Zo zie je dat je voor een groep van 70 dansende gasten (de gemiddelde bruiloft) op zo’n 30 vierkante meter uitkomt. Voor een groot personeelsfeest met 140 dansende gasten moet je zo’n 58 vierkante meter rekenen. 

Prijzen verlichte dansvloer huren

Oké, nu we het aantal vierkante meters hebben kunnen we kijken naar de prijzen. Voor een verlichte dansvloer moet je ervan uitgaan dat hoe groter die is, hoe lager de kosten per vierkante meter. Voor het minimum kan je rekenen op 37,50 per vierkante meter (inclusief reiskosten, montage en BTW). Dat is de situatie voor de meeste soorten LED verlichte dansvloeren. Wil je een dansvloer waarop je video’s af kan beelden dan ben je vaak het dubbele kwijt.

Er zijn verschillende soorten verlichte dansvloeren. Veel daarvan lijken nogal op elkaar, wij bespreken de meest opvallende:

 • Disco LED dansvloer
 • Pixel dansvloer
 • Sterren dansvloer
 • Video dansvloer
 • Interactieve dansvloer

Per aanbieder zal de naam wat verschillen. Hieronder gaan we met foto’s op de verschillende soorten dansvloeren in zodat je gemakkelijk kunt zien welke voor jouw feest het meest geschikt is.

1. Disco LED dansvloer

De disco dansvloer is toch wel de meest klassieke verlichte dansvloer die je je kunt bedenken. Veelal wordt deze gebruikt voor discofeesten omdat het écht die oldschool uitstraling heeft. De verschillende vlakken kunnen alle kleuren aannemen en dat is dan ook het grootste verschil met hoe deze vroeger in elkaar zat (toen ieder vlak slechts op kon lichten in één en dezelfde kleur). Zeer geschikt dus, voor een modern discofeest.

Disco led dansvloer

2. Pixel dansvloer

Na de disco dansvloer heb je de pixel dansvloer. Eigenlijk zou je dit het best kunnen beschrijven als lichtgevende stippen die in de vloer zitten. Deze zijn allemaal voorzien van alle LED kleuren en daar kun je dus flink wat gave patronen mee maken. De pixel dansvloer is er in meerdere soorten. Bij de een zitten er net wat meer lichten in dan bij de ander en staan de ‘pixels’ wat dichter bij elkaar.

Pixel dansvloer

3. Sterren dansvloer

De sterren dansvloer is zonder twijfel de meest romantische dansvloer die je in huis kunt halen. We zien hem om die reden dan ook vaak voorbij komen op bruiloften. Geen sterrenhemel, maar een sterrenvloer. De sterren lichten op en dempen dan weer waardoor een magische sfeer ontstaat. Veelal is de met sterren verlichte dansvloer beschikbaar in het wit en het zwart. Ook enorm mooi voor de openingsdans natuurlijk, laat de bruiloft DJ het liedje Sky Full of Stars draaien en je bent compleet!

Sterren dansvloer

4. Video dansvloer

De video dansvloer kan voor van alles gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor het laten zien van een logo of foto. Het steelt hoe dan ook de show. Met deze dansvloer zijn er oneindig veel mogelijkheden voor patronen doordat er meer LED’s per vierkante meter beschikbaar zijn. Het gevolg daarvan is wel dat deze dansvloer al snel twee keer zo duur is als de andere opties.

Video dansvloer led

5. Interactieve dansvloer

De interactieve dansvloer is vooral leuk wanneer er kinderen in de buurt zijn, al kunnen ook de oudjes er wat van. Delen van de dansvloer lichten op wanneer je er overheen loopt of danst. Een zeer dynamisch effect met tal van verschillende mogelijkheden in het soort oplichting dat jij wilt. We hebben dit als schoolfeest DJ wel eens voorbij zien komen. Het maakte dat het niet lang duurde voor de leerlingen massaal gingen dansen op het schoolfeest.

Interactieve verlichte dansvloer

Kosten verlichte dansvloer

Zoals eerder al vermeld moet je bij de prijs van een verlichte dansvloer denken aan minimaal €37,50 per vierkante meter. Echter, wanneer je een kleine dansvloer huurt, zijn deze kosten per meter hoger. Laten we daarom eens kijken naar de aanbieders in Nederland en de kosten die zij rekenen.

De kosten die vaak bij het huren zijn inbegrepen zijn:

 • Vervoer
 • Opbouw en afbouw
 • BTW

Om je een juist beeld te geven van de kosten voor het huren van een verlichte dansvloer is het handig om even een bierviltjes berekening te maken. Laten we een denkbeeldig feest organiseren met 50 dansende gasten. Zoals je eerder op deze pagina al hebt kunnen zien, hebben we dan een dansvloer van 20 vierkante meter nodig. In dit voorbeeld gaan we voor de pixel LED dansvloer omdat deze het meest wordt aangeboden. De prijzen die je dan bij de verschillende partijen in Nederland vind zijn de volgende:

 • Allround DJ Service ≈ €800,-
 • JLTV Rentals ≈ €1050,-
 • All Star Entertainment ≈ €800,-
 • Habbevents ≈ €850,-
 • Wicky entertainment ≈ €850,-

Verlichte dansvloer huren

Het bedrijf waar je de verlichte dansvloer huurt, vraagt je vaak alleen maar om een stroompunt. Omdat alles op basis van LED is heb je vaak niet eens krachtstroom of meer dan één groep nodig. De dansvloer wordt gelegd en met een paar simpele instructies kan je deze zelf bedienen.

Ben je nog op zoek naar een verlichte dansvloer? Als Allround DJ Service werken wij samen met partners op dit gebied. Je kunt ons altijd vragen naar advies, we helpen je graag. Het voordeel is dat wanneer je bij ons een DJ show boekt, wij onze verlichte dansvloer mee kunnen nemen en je dus geen dubbele kosten betaald voor vervoer en installatie. Ook denken we bij deze combinatie graag mee voor een leuke combi prijs ;). 

LET OP, de verlichte dansvloer kun je alleen huren in combinatie met een DJ show.

Like en deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Gerelateerde berichten

Is er een DJ beschikbaar op jouw feestdatum?

Klaar voor een feestje?

Check of er een allround DJ beschikbaar is op jouw feestdatum