De openingsdans – Traditioneel, modern, mixje of alternatief?

Op de bruiloft staan jullie waarschijnlijk sowieso al in het middelpunt van de belangstelling, het zijn tenslotte jullie die gaan trouwen. Maar hoe zit dat met een openingsdans? Dan zijn alle ogen namelijk op jullie gericht en daarmee wordt de toon van het feest gezet. Dat wil je dan natuurlijk goed doen.

Op deze pagina vind je alles over de traditionele openingsdans, de moderne openingsdans én alternatieven voor een openingsdans.

De eerste dans op het trouwfeest

De openingsdans wordt ook vaak de eerste dans genoemd. Jullie zijn namelijk de eerste die de dansvloer al dansend zullen betreden met jullie dans. Het is daarbij ook helemaal aan jullie hoe je dat aankleed en invult. Wordt het bijvoorbeeld een mixje met hippe muziek en moves of gaan jullie schuivelen op een ballet. Wat het ook moge zijn, het is dé start van jullie trouwfeest, hierna gaat het dak eraf.

Danslessen volgen voor de openingsdans

Het is niet ongewoon dat bruidsparen danslessen volgen voor de openingsdans. Zeker voor een meer ingewikkelde dans als bijvoorbeeld een Engelse wals is een dansleraar erg handig. Hij of zij kan jullie dan enorm helpen met de technieken en uitstraling.

Ook helpt een dansleraar jullie met het ontwerpen van de dans en kan hij of zij jullie wensen omzetten in de dans waar jullie van dromen. Het is tenslotte jullie verhaal dat met de dans verteld wordt en om het zelf leuk te vinden moet het ook echt bij jullie zelf passen.

Traditionele openingsdans op jullie bruiloft

Bij een traditionele openingsdans op jullie bruiloft moet je denken aan dingen als de Rumba, Engelse wals, Argentijnse Tango en Chachacha. Dit zijn dansen waarvoor enige ervaring vereist is, of een goede dansleraar. Dus zeker niet de meest simpele optie voor jullie bruiloft, maar wel voor het bruidspaar dat houdt van een uitdaging of bekend is met stijldansen. In de traditionele openingsdansen zijn er de volgende opties:

Rumba: Dit is een verleidelijke dans met veel sensuele bewegingen. Het is geen ingewikkelde dans, maar om de heupen goed los te krijgen is soms wel wat moeite vereist.

Engelse wals: Deze romantische dans zit vol met zwierige en soepele bewegingen en is niet heel moeilijk te leren.

Argentijnse Tango: Dit is een dans vol drama met geïmproviseerde bewegingen. Hiervoor moet je erg goed op elkaar zijn ingespeeld en vooral veel oefenen.

Chachacha: Deze brutale dans is met haar korte en snelle bewegingen redelijk moeilijk om te leren en zal aardig wat tijd en energie opnemen.

Foxtrot: Deze romantische dans heeft vrij simpele bewegingen en is dan ook redelijk makkelijk onder de knie te krijgen.

Salsa: Een sensuele party dans met snelle bewegingen die ondanks de snelheid nog vrij makkelijk te leren is.

Moderne openingsdans op jullie trouwfeest

Vinden jullie die traditionele dans maar niks? Geen zorgen, er ligt nog een hele wereld met hippe en moderne openingsdansen voor jullie open! Bij een moderne openingsdans is eigenlijk niks te gek, hoe gekker hoe beter zelfs. Gooi er zoveel humor in als jullie zelf willen, foutjes zullen dan snel vergeven worden. Eventuele dansstijlen voor zo’n openingsdans zijn de macarena, hiphop, streetdance en die breakdance moves die je in je tienerjaren hebt opgepakt… Het mag allemaal.

Denk bij een moderne openingsdans ook zeker aan dansjes de jullie vroeger deden op grappige nummers.

Het maken van een mixje voor de openingsdans

Voor de moderne openingsdans is het populair om dat te doen in de vorm van een mixje. Je mixt dan bijvoorbeeld wat foute nummers samen met een mooie ballet om daar vervolgens samen op te dansen. Het maken van zo’n mixje kun je altijd aan de bruiloft dj vragen. Anders heeft een kennis er vaak ook wel verstand van.

Een tip de ik daar wel bij mee zou willen geven, is om het mixje compact te houden. Tien minuten bijvoorbeeld is echt te lang voor de concentratie boog van de gasten. Denk meer in de richting van 3 tot 5 minuten. Dan hoeven de gasten ook niet zo lang te wachten voor ze zelf de dansvloer op mogen.

Iedereen op de dansvloer na de openingsdans

Na de openingsdans wil je natuurlijk niet dat er een onaangename stilte valt op het feest. Bespreek daarom vooraf met de dj wat voor muziek hij of zij op de openingsdans laat volgen. Bedenk een echte party starter. Afhankelijk van jouw gasten kan dit van alles zijn, maar de voorbeelden hieronder vinden wij vaak goed passen.

Trouwfeest hits voor een volle dansvloer

I Gotta Feeling – Black Eyed Peas. Wil je dat iedereen op je trouwfeest voelt dat dit een mooie avond gaat worden? Draai dan zeker deze mega hit, leuk voor jong en oud.

Dancing Queen – ABBA.Voor alle danskoninginnen op het feest: Laat maar zien wat je kan! Dit nummer geeft altijd een goede sfeer op de dansvloer.

Shape of You – Ed Sheeran. Dit nummer heb je inmiddels waarschijnlijk al veel te vaak gehoord. Maar wees even eerlijk tegen jezelf, als je het nu aan zou zetten, zou je nog steeds willen dansen. En precies daarom werkt dit nummer ook geweldig op elk trouwfeest.

Single Ladies – Beyoncé. Jullie hebben elkaar gevonden, maar er zullen vast nog wel wat single meiden rondlopen op jullie trouwfeest. Geef ze wat erkenning door dit nummer te draaien en je zal bedankt worden met uitbundige dansmoves.

Hey Ya! – OutKast. Met dit vrolijke nummer krijg je niet alleen iedereen op de dansvloer, ze zullen ook allemaal een lach op hun gezicht krijgen door de vibe van dit nummer.

Blame It On The Boogie – The Jacksons. Dit is een goed nummer om de zaal een beetje lost te krijgen aan het begin van de avond. Er zullen stiekem al wat voetjes op en neer gaan als je deze op zet.

La Bamba – Los lobos. Als je dit swingende nummer hoort moet je wel dansen!

Casanova – Ultimate Kaos. Dit is een geweldige hit op zichzelf, maar ook zeker goed geremixt tot een moombahton nummer door Naffz. Met deze remix zal je jong en oud naar de dansvloer halen.

Alternatieven voor de openingsdans

Niet iedereen is in voor een traditionele of moderne openingsdans, maar gelukkig, is dat ook niet persé nodig.

Er zijn meer manieren om het trouwfeest goed te starten. Zie het als alternatieven voor de openingsdans.

Live muziek. Vraag een band of artiest om een liedje te spelen om het feest te openen en daarmee iedereen op de dansvloer te vragen. Kunnen jullie gelijk met de hele familie dansen.

Koppel dans. Vraag alle koppels op het feest om op de dansvloer te komen. Is eigenlijk ook een openingsdans, maar dan met zijn allen!

Champagne speech. Houdt een korte speech en bedank de gasten voor hun aanwezigheid. Wil je dit niet zelf doen? Dan kun je het altijd aan de ceremoniemeester vragen. Vervolgens ontkurken jullie een fles champagne en proosten jullie op het feest.

Doe wat jullie leuk vinden op het trouwfeest

Het belangrijkste aan de start van jullie trouwfeest met de openingsdans is dat het iets is wat bij jullie past. Jullie hoeven zeker geen toneelstuk op te zetten, dus zorg er vooral voor dat jullie er plezier in hebben en het leuk vinden. Dan komt die volle dansvloer vanzelf wel. Succes!

2018-04-04T13:33:10+00:00
GRATIS
DJ Show
Geen prijs!
€50 korting
Deluxe DJ Show
Helaas!
€100 korting
White DJ Show
Bijna raak!
5% korting
op alle shows
Niets...
€25 korting
photobooth
Helaas!
€50 korting
photobooth
Misser!
Grijp je kans en win een prijs!
Vul je e-mail in en draai aan het rad. Dit is jouw kans om te winnen!
Onze huisregels:
  • Één keer draaien per persoon
  • Cheaters worden gediskwalificeerd