7x Creatieve opening ideeën voor jouw congres of zakelijk event

Een goede opening van jouw congres of ander zakelijk evenement laat een onuitwisbare eerste indruk achter. De ideeën en ijsbrekers die je hieronder vind, helpen bij het vergroten van de betrokkenheid van het publiek, mensen op hun gemak laten voelen en zetten gelijk de toon van jouw zakelijke evenement.

Een creatieve opening is iets om écht even over na te denken en je goed op voor te bereiden, neem er de tijd voor wanneer je een congres organiseert. Houd voor het kiezen van zo’n opening het volgende in gedachten:

 • Stel een duidelijk doel: Weet wat je wilt bereiken met de opening. Is het om elkaar beter te leren kennen, samenwerking te starten of betrokken te raken bij de sprekers?
 • Houd het eenvoudig maar doelgericht: Hoe eenvoudiger de activiteit, hoe gemakkelijker het is om eraan deel te nemen.
 • Voel het aan: Onthoud dat mensen verschillende waarden, overtuigingen en ervaringen hebben. Stap in de schoenen van je publiek en wees attent.

7x Creatieve ideeën en ijsbrekers om jouw congres te openen

Hieronder vind je 7 spectaculaire ideeën om jouw congres, conferentie, seminar of zakelijk event te openen. Veel plezier!

1. Mensen bingo

Heb je ooit bingo gespeeld? Dit is dit er een bijzondere variant op. Het zorgt ervoor dat mensen met elkaar omgaan en elkaar beter leren kennen. Bereid 5×5 bingokaarten voor, gevuld met een reeks persoonlijke of zakelijke vragen, en deel ze uit aan de deelnemers.

Hier zijn enkele voorbeeldvragen:

 • Heb je meer dan 15 landen bezocht?
 • Heb je een huisdier?
 • Ben je ooit in slaap gevallen tijdens een telefonische vergadering?
 • Werk je al langer dan 10 jaar bij het bedrijf?

 

Instrueer de deelnemers om elkaar te interviewen en de vakjes aan te vinken die van toepassing zijn op elke persoon. Degene die als eerste de kaart voltooid, wint.

2. Storytelling

Mensen houden altijd van een goed verhaal. Een manier om storytelling creatief in te zetten op jouw congres is door het publiek in groepen van vijf te verdelen en hen van een pen en papier te voorzien. Vervolgens vraag je hen om een verhaal te schrijven over iets dat aansluit bij jouw zakelijke evenement.

In de eerste stap geef je de individuen binnen de groepjes 10 minuten de tijd om na te denken en kernpunten van het verhaal op te schrijven, vervolgens vertellen groepsleden om de beurt over hun persoonlijke ervaringen rondom het gekozen thema.

Op deze manier creëer je een omgeving waarin mensen elkaar kunnen inspireren en elkaar ook direct op persoonlijk niveau leren kennen.

Seminar ijsbreker

3. Interviews in duo’s

Kennismaken met de mensen in de zaal is een cruciaal onderdeel van elk congres of seminar. En ja, de verplichte kennismakingsrondes zijn meestal nogal ongemakkelijk. Probeer eens iets anders. Zet de deelnemers in duo’s en laat hen elkaar interviewen. Geef ze vijf minuten de tijd om meer te weten te komen over elkaars achtergrond, professionele ervaring of passies.

Doe daarna de introductieronde, maar laat dit keer de interviewer de geïnterviewde voorstellen. Hiermee maak je niet alleen de introducties minder stijf, maar help je ook mensen om verbinding te maken.

Bij grote groepen kun je ervoor kiezen om als de duo’s elkaar hebben geïnterviewd, hen aan een ander duo te koppelen en zich zo aan elkaar voor te stellen.

4. Live poll

Een leuke en zeer gemakkelijke manier om het ijs te breken en jouw congres te openen is met een live poll. Dit werkt vooral goed als je een wat groter publiek hebt en de interactie wilt aangaan.

Stel een vraag aan het publiek en laat hen antwoorden via hun smartphone, de uitslag van de poll komt direct op het grote scherm te staan. Als je dit niet digitaal wilt doen kun je het publiek ook laten antwoorden door een hand op te steken of te gaan staan.

Hier zijn een paar voorbeelden van vragen die je kunt stellen:

 • Hoe energiek voel je je op dit moment?
  (Beoordeling 1-10, 1 = geen energie, 10 = super energiek)
 • Als kind, wat wilde je worden als je groot was?
 • Als leeftijd slechts een state of mind is, wat is dan jouw state of mind op dit moment?
  (Opties: Ondeugend kind, Experimentele tiener, Gekke midlifer, Swingende grootouder)
Conferentie ijsbreker 1

5. Sneeuwballen

Dit is een erg leuke manier om gelijk de energie naar een hoog niveau te tillen. Geef iedere gast een pen en papier. Laat hen op dit papier een persoonlijke uitdaging schrijven, of iets gerelateerd aan het congres zelf, bijvoorbeeld wat ze verwachten te leren die dag.

Vervolgens vraag je het publiek van de papieren sneeuwballen te maken en tel je groots gezamenlijk af om deze ‘sneeuwballen’ te gooien. Dit geeft enorm veel energie aan een ruimte. Vraag de deelnemers om een sneeuwbal in de buurt van hen te pakken en te lezen wat erop geschreven staat. Doe dit voor een aantal deelnemers publiekelijk.

Belangrijk is wel dat de antwoorden dus anoniem zijn ;).

6. Twee leugens, één waarheid

Deze creatieve opening of ijsbreker kun je inzetten voor zowel een klein seminar als een groot congres. Deelnemers wordt gevraagd twee ware feiten en één onwaar statement over zichzelf te delen, en het publiek raadt welke de leugen is. Het is een goede manier om de druk van mensen af te halen en de introducties leuk te maken.

Dit kun je met een hele groep tegelijk doen, maar als je een groter publiek hebt is het ook een goed idee om hen individueel telkens naar iemand anders toe te laten gaan om te raden wat iemands leugen is en visa versa.

Netwerken op congres 1

7. Vragenbal

Deze opening van jouw congres zorgt er letterlijk voor dat het publiek goed opgewarmd raakt! Het is eenvoudig: Neem een grotere strandbal en schrijf pakkende vragen overal op. Probeer bijvoorbeeld vragen als:

 • Wat is je huidige functie?
 • Wat is je grootste professionele prestatie?
 • Als je één superkracht zou kunnen hebben, wat zou het dan zijn?
 • Wat is jouw verborgen talent?


Gooi de bal in het publiek en vertel de deelnemers om hem rond te gooien. Elke keer dat iemand de bal vangt, beantwoorden ze de vraag waar hun rechterwijsvinger op terechtkwam. Ze zullen de bal vervolgens doorgooien, enzovoort. Hoe creatiever de vragen, hoe leuker!

Met deze 7 manieren om jouw congres, conferentie, seminar of zakelijk evenement te openen, kun je al ver komen. Kijk altijd wat past binnen jouw evenement, met jouw publiek. Sommige ijsbrekers werken beter bij kleinere groepen, en andere ijsbrekers zijn leuk voor volgepakte zalen.

Zoek je hulp bij de organisatie of de techniek van een congres of ander zakelijk evenement, kijk dan hier eens, wij helpen je graag!

Like en deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Gerelateerde berichten

Is er een DJ beschikbaar op jouw feestdatum?

Klaar voor een feestje?

Check of er een allround DJ beschikbaar is op jouw feestdatum